Missatge del President d’Eivissa, Vicent Torres, amb motiu de les Festes de Nadal i el Cap d’Any

Missatge del President d’Eivissa, Vicent Torres, amb motiu de les Festes de Nadal i el Cap d’Any
31 des. 2017

Em dirigeix a tots vosaltres amb motiu de les festes de Nadal i de l’entrada de l’any nou. A Eivissa tenim moltes tradicions, algunes de tan especials i úniques com la salsa. Una mescla de molts d’ingredients, molt diferents, que jo crec que reflecteix una mica la nostra manera de ser: fortalesa, dolçor i un caràcter molt arrelat a la terra.

Us convid a mostrar i ensenyar amb orgull aquesta i totes les nostres tradicions, la nostra cultura i la nostra llengua, a les persones que han vengut d’altres parts d’Espanya i d’altres països del món. Persones que han fet d’aquesta illa la seua terra, el lloc on viure, on treballar i on veure créixer la seua família. Perquè entre totes i tots construïm l’Eivissa del segle XXI.

Una illa que ja no tornarà a ser com aquella Eivissa que varen conèixer els nostres pares o els nostres majors, però que en moltes coses podem fer que sigui millor, que sigui una illa on les famílies i els joves puguin accedir a un habitatge; que tenguem bons serveis públics, una bona educació i una bona sanitat; que puguem circular amb tranquil·litat per les carreteres, i amb un transport públic com mereixem; que puguem viure amb seguretat i sense molèsties a les nostres cases. Una illa on hi hagi oportunitats de feina, i que aquestes feines estiguin ben remunerades. I que no ens falti el turisme, el turisme bo. Aquell que estima i respecta la nostra illa.

Per part del Consell Insular, podeu estar segurs que seguirem treballant en aquesta línia, com hem fet durant l’any que deixam endarrere, amb l’aprovació d’una norma que dóna més protecció al territori i a les persones que hi viuen; ampliant polítiques socials; buscant terrenys per fer habitatges de protecció millorant el transport públic; treballant perquè l’economia i el turisme funcionin; amb un creixement econòmic que ha estat el més elevat de Balears, amb un 3,8 %, i actuant, com no s’havia fet abans, per acabar amb problemes com els pisos turístics i la resta d’activitats il·legals, que tan de mal fan a la nostra illa, a les nostres empreses i als nostres treballadors.

Per al 2018 tenim important reptes i en voldria destacar un de molt important. A Espanya vivim una crisi territorial molt profunda. Una crisi que crec que hem de saber resoldre amb molt de diàleg i buscant propostes per oferir un futur millor per a tothom. Dins d’aquest debat territorial, Eivissa ha de fer la seua aportació, n’ha de sortir reforçada.

No tenim ni autopistes, ni trens ni accés als mateixos serveis que la majoria de ciutadans de la Península. Les nostres empreses no tenen les mateixes oportunitats a l’hora de competir. Però sí tenim el metre quadrat d’habitatge més car de tot Espanya. Les famílies eivissenques ha de fer grans esforços quan tenen fills estudiant fora, i ens trobam amb moltes dificultats quan ens hem de desplaçar.

només alguns exemples de les dificultats que patim pel fet de viure en un territori insular; que a la vegada és un territori petit i fràgil que hem de preservar. Eivissa ha de veure compensats els costos de la insularitat. I crec que la reforma constitucional és una oportunitat que hem d’aprofitar. Necessitam que la Carta Magna blindi els drets dels eivissencs i de les eivissenques a tenir les mateixes oportunitats que els habitants de la resta de territoris de l’Estat.

És per això que el Consell Insular d’Eivissa formalitzarà els pròxims mesos una proposta per reformar la Constitució espanyola. Una proposta que reculli el reconeixement i la defensa de la nostra singularitat històrica i cultural, que reforci els drets socials en favor d’una societat més igualitària i més justa, que asseguri un reconeixement i una compensació dels costos de la insularitat, i que reculli les regles generals de l’autonomia financera i la solidaritat entre tots els territoris.

Creim en la igualtat per als ciutadans de tots els territoris d’Espanya, perquè viure en una illa no representi un hàndicap, o una dificultat afegida. Creim en una Eivissa millor, dins d’una Espanya millor per als ciutadans de tots els seus territoris. Una Espanya que sigui capaç de seguir avançant, com ho ha fet durant els últims quaranta anys. I que pugui resoldre problemes de primera magnitud, com és la violència contra les dones, que per a mi és el problema més greu que patim com a societat.

Voldria finalment tenir unes paraules d’agraïment per a totes les persones que estau de guàrdia aquestos dies: serveis de salut, policies, bombers, emergències i molts altres que feis possible que puguem celebrar aquestos dies amb alegria i tranquil·litat. Que acabeu de passar unes molt bones festes, que tengueu una bona entrada d’any, i que el 2018 tenguem salut i la companyia dels que més estimam.

Molt anys i bons a tothom!

Vicent Torres Guasch
President del Consell d’Eivissa

Eivissa, 30 de desembre de 2017

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *