Pedro Sánchez proposa un impost a la banca “que sostingui el sistema públic de pensions”

Pedro Sánchez proposa un impost a la banca “que sostingui el sistema públic de pensions”
09 gen. 2018

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu partit dedicarà el present any a elaborar i tractar d’aprovar per via parlamentària 10 acords de país, que respondran als tres principals reptes d’Espanya: el del combat contra la desigualtat, la regeneració democràtica i la recuperació econòmica justa.
El primer acord que proposarà el PSOE serà sobre pensions. Els socialistes plantegen:

Derogar la contrareforma del sistema públic de pensions del govern, que condemna com han denunciat organismes internacionals, així com els sindicats, a pèrdues mitjanes de jubilació per a les pròximes generacions d’entre el 30-40% de la seva quantia. Obrir un camí d’augment salarial de treballadors, autònoms, empleats públics i un increment del Salari Mínim per elevar les bases de cotització i la recaptació de la Seguretat Social. Buscar noves fonts de finançament complementari a les cotitzacions. I en aquest punt, el PSOE proposarà la creació de dos nous impostos finalistes: l’impost sobre transaccions financeres i un impost extraordinari perquè la banca sostingui també el sistema públic de pensions. Com ha explicat Pedro Sánchez “si els espanyols van contribuir amb la suor del seu front al rescat de la banca, és just que ara sigui la banca qui ajudi a sostenir el sistema de pensions. Es tracta d’un gravamen exigit per organismes res sospitosos de radicalitat com l’FMI o la mateixa UE, i posat en marxa també per governs com el britànic o el francès”.

La segona proposta és sobre educació. En aquest punt Sánchez ha defensat “l’educació pública, el bon fer dels nostres mestres i les mestres mai degudament reconegut ni social ni laboralment, ja que la majoria són presoners de la precarietat i interinitat de molts dels seus contractes”. A més, “necessitem estabilitat legislativa, fent possible un pacte educatiu que passi pàgina a l’actual Lomce. Necessitem suficiència pressupostària, reduir la ràtio alumne professor -avui disparada-, lluitar contra el fracàs escolar i apostar decididament per la Formació Professional al nostre país” .

En tercer lloc ha parlat d’un acord de país per la ciència i la indústria. “Cal incrementar la inversió; promoure mesures de retorn i incorporació d’investigadors joves i reforçar la governança del sistema d’R + D + I. En indústria, l’objectiu serà situar la seva aportació en el 20% del PIB de l’economia espanyola en el termini de deu anys i també anem a proposar que hi hagi una la transició ecològica de la nostra economia, és a dir, apostar decididament -com no fa aquest govern- per les energies renovables”.

La quarta proposta se centrarà en la política d’aigua, “un bé públic d’extraordinari valor ambiental, econòmic, social i emocional, i imprescindible factor de vertebració territorial”. Els socialistes -ha explicat Sánchez-vincularan “la urgència d’una nova política d’aigua amb les greus dificultats que pateix la nostra Espanya interior, el nostre medi rural, que corre el risc de buidar-encara més si aquest Govern no pren les regnes de fer del canvi climàtic uns dels objectius fonamentals de la seva acció”.

La cinquena proposta que el PSOE impulsarà “per dignitat” és la creació d’un ingrés mínim vital, perquè “un país decent no pot deixar a una gran part dels seus en el camí”, ni acceptar que el 30% dels nens i nenes espanyols visquin en llars amb risc d’exclusió social.

Sisè acord. Els socialistes propiciaran que s’arribi a un pacte de rendes perquè hi hagi ocupació digna, doncs mai a Espanya hi ha hagut més treballadors pobres, especialment entre els joves. En aquest punt Sánchez ha recordat que el seu partit ha proposat situar el salari mínim en 1.000 euros per a l’any 2020, i reforçar mecanismes de negociació col·lectiva per elevar els salaris del 3% de mitjana anual fins a 2021.

En setè lloc el PSOE planteja rescatar els joves, els principals pagadors de la crisi, que han vist reduïda la seva renda mediana en un 20% i arribat el risc de pobresa a un de cada quatre dels joves entre 16 i 24 anys.

La vuitèna proposta està destinada a la igualtat de gènere. Aquí, el PSOE exigeix ​​que el Govern compleixi de forma immediata la modificació pressupostària per destinar a la lluita contra la violència de gènere als 200 milions d’euros als quals es va comprometre. I també considera urgent aprovar una llei d’igualtat laboral que posi fi a la discriminació salarial de gènere, font de desigualtats també en arribar a l’edat de retir, i que concebi i reguli la conciliació de la vida laboral, familiar i personal.

En novè lloc: un nou finançament autonòmic i local. Pedro Sánchez ha afirmat que “volem un nou sistema per garantir l’autosuficiència econòmica de les CCAA, per blindar l’Estat del Benestar, que incorpori nous indicadors al model com la taxa d’atur a més de la dispersió, l’envelliment de la població i la despoblació dels territoris”. En finançament local, ha continuat, “volem acabar amb la regla de despesa que tenalla als ajuntaments i aprovar un finançament que doni estabilitat a les corporacions locals”.

En resum, els acords es centraran en pensions, educació, ciència i reindustrialització, pacte de rendes, igualtat de gènere, rescat als joves, aigua o ingrés mínim vital, entre d’altres, i tots ells trobaran el seu reflex en els pressupostos alternatius que el PSOE presentarà a principis de febrer, ja que “no hi ha opció a què donem suport als pressupostos del tàndem Rajoy-Rivera. No serem còmplices de les retallades que està practicant la dreta”, ha assenyalat Sánchez.

I, finalment, el desè acord de país: el nou pacte constitucional. Amb un objectiu essencial: reconnectar amb l’Espanya d’avui. “Cal enganxar a aquesta generació, a la nostra, a la qual no va poder votar la Norma Fonamental de 1978, en un procés de regeneració democràtica que necessita el nostre país”, ha dit Pedro Sánchez, per a qui “no només hem de constitucionalitzar nous drets que en el 78 van poder tenir la consideració de mers principis rectors en el seu dia, sinó abordar mesures de regeneració com l’eliminació dels aforaments i fins i tot la reforma del sistema electoral”.

Pel que fa al mètode per dur a terme aquests deu acords, el líder socialista ha explicat que el PSOE dedicarà els propers mesos a entaular una conversa amb els col·lectius socials, per dissenyar junts aquests acords de país, la redacció culminarà al mes de maig. Posteriorment, aquests acords seran traslladats a l’àmbit parlamentari per allà buscar el major nombre de suports parlamentaris possible entre els mesos de juny i desembre. En cas de no trobar els suports suficients, els socialistes l’assumiran com a part del contracte que el nou PSOE signarà amb la ciutadania en les pròximes conteses electorals.

Madrid, 9 de gener del 2018

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *