L’Ajuntament de Sant Josep rebutja els sondejos acústics al mar balear

L’Ajuntament de Sant Josep rebutja els sondejos acústics al mar balear
16 ag. 2018

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha remès al Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació un informe tècnic amb la proposta de denegació del projecte de sondejos acústics promogut per l’Instituto Nazionale di Oceanografiía e di Geofísica Sperimentale (OGS) de Trieste (Itàlia).

EL PROJECTE DE MEDSALT 2

El projecte, presentat a exposició publica definitiva el maig de 2018, té com a objectiu la investigació científica dels dipòsits salins de mediterrani en la zona de la Mar Balear. El projecte consisteix en la prospecció sísmica 2D dels fons marins. Aquesta prospecció es faria amb les següents característiques:

-Obtenció de dades mitjançant l’ús de canons d’aire comprimit (air guns) per a emissió de senyals i hidròfons de recollida del senyal reflectida. Els canons es dispararien cada 10-13 segons amb emissions d’entre 205 i 242 dB.

-Realització de 14 transsectes a la zona que cobreix des del canal de Mallorca fins al sud-est de les illes d’Eivissa i Formentera.

-Els sondejos acústics es realitzarien en unes profunditats que pocs centenars fins als 2.000 metres de profunditat, aproximadament.

Davant d’aquest projecte que amenaça les nostres illes i la Mediterrània, la societat pitiüsa es va mobilitzar de nou i gràcies a entitats com Aliança Mar Blava, Eivissa diu No i altres similars es van recollir més de 43.000 al·legacions al projecte.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha donat suport a aquesta recollida massiva d’al·legacions facilitant milers de fotocòpies i donant registre d’entada a part d’aquestes. Així i tot, l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Medi Ambient, també ha elaborat un informe sobre el projecte i el seu Estudi d’impacte ambiental.
D’acord amb aquest informe municipal els impactes de la contaminació acústica sobre els organismes vius poden ser de diferent tipus:

-Mort directa
-Danys irreversibles en teixits
-Danys patològics en els sistemes auditius
-Modificació de les pautes de comportament
-Impediments en la comunicació

més, la propagació del so en el medi marí pateix fenòmens d’ombra i magnificació que fan que l’abast dels canons d’aire comprimit arribi a desenes i/o centenars de quilòmetres.

L’informe municipal posa de manifest algunes mancances de la documentació presentada i deficiències metodològiques, però també detecta errors importants en l’Estudi d’impacte ambiental, com per exemple el fet que no es tenen en compte els efectes sinèrgics o acumulatius d’altres projectes similars existents o projectats a la mediterrània occidental, que podrien tenir impacte sobre moltes de les espècies marines, l’hàbitat de les quals coincideix amb aquestes zones.

Els estudis presentats minimitzen els impactes de la contaminació acústica sobre la flora i la fauna marina, tant en els danys sobre els éssers vius com en els models de propagació i l’àrea d’abast de l’impacte i les mesures preventives presentades són clarament insuficients, ineficaces i, en alguns casos, pràcticament inútils.
És per tot això que es preveuen impactes superiors sobre la macrofauna (grans peixos, cetacis, tortugues marines, aus marines) i ecosistemes marins (gorgònies, fons de maërl, coralls i coral·ligen, etc) presents a la zona de l’estudi. Algunes espècies marines no es contemplen a l’estudi d’impacte ambiental (taurons, mantes, per exemple) i d’altres gaudeixen d’un grau de protecció que fan recomanables la no execució del projecte. La documentació presentada demostra que hi ha interessos per part de la indústria d’exploració i explotació d’hidrocarburs en els resultats d’aquest projecte

Per tant, en vista que el projecte pot tenir impactes sobre la fauna i flora marina superiors als que es detallen, i davant la necessitat de garantir la protecció de la biodiversitat i d’aplicar el principi de precaució en aquesta mena de projectes, es considera no recomanable la seva execució i es proposa la seva denegació mitjançant l’emissió d’una declaració d’impacte ambiental negativa.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia espera que amb aquest informe i els de moltes altres administracions i entitats, així com amb els milers d’al·legacions recollides, s’aportin suficients arguments per aturar aquest projecte que amenaça les nostres illes.

Sant Josep de sa Talaia, 16 d’agost de 2018

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *