El PSOE acusa l’alcalde de Santa Eulària de presentar uns pressupostos “electoralistes i antisocials”

El PSOE acusa l’alcalde de Santa Eulària de presentar uns pressupostos “electoralistes i antisocials”
01 des. 2018

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Santa Eulària ha titllat de “continuistes, electoralistes i antisocials” la proposta de pressupostos de l’equip de govern que dirigeix ​​Vicent Marí i que serà debatuda per a la seva aprovació en el ple municipal.

Segons el portaveu municipal socialista, Vicent Torres ‘Benet’, “l’alcalde de Santa Eulària anuncia uns pressupostos que suposadament se centren en la despesa social, quan en realitat, i un cop analitzats els mateixos, ens trobem davant d’uns pressupostos totalment continuistes i electoralistes, realment mancats de veritables polítiques socials tant en matèria d’ocupació, despesa social o habitatge. Tot el contrari al que ha vingut anunciant”.

El PSOE destaca que, si bé aquests pressupostos recullen algunes demandes reclamades pels socialistes a través de propostes o mocions presentades, “no són uns pressupostos que s’adeqüin a les necessitats d’un municipique ha sofert un important increment en tots els sentits, el que comporta la necessitat d’actuar en diversos àmbits, no només en infraestructures”.

Segons Vicent ‘Benet’, en matèria d’habitatge desapareixen les ajudes destinades a adquisició de primera residència i, si bé s’incrementa la partida destinada a ajudes per lloguer, “aquesta quantitat segueix sent insuficient” a la vista de la problemàtica existent per trobar un habitatge digne. En la memòria del document de pressupostos, “curiosament l’equip de govern destaca que dels 2.573.361 euros que es destinen a subvencions corrents (partida que experimenta un increment del 9% respecte a l’exercici de 2018), destinen només 130.000 euros al Pla d’habitatge, indicant que ho fan precisament perquè altres administracions no cobreixen adequadament aquesta necessitat”, ha assegurat el portaveu socialista, que ha afegit que “és vergonyós que Vicent Marí tingui la gosadia de dir això, quan tots coneixem les polítiques d’habitatge durant aquests últims anys, on aquest ajuntament ha invertit 0 euros en construcció d’habitatge social”. Per això, Vicent Torres considera que destinar només un 0,32% del total del pressupost municipal a polítiques d’habitatges “és veritablement lamentable”.

Per al PSOE, el capítol d’inversions és “una vegada més un llistat de projectes simplement per omplir una memòria i completar un pressupost”, ja que, consideren que es tracta d’un llistat molt similar al que van presentar en els anteriors exercicis de 2018, 2017 i fins i tot 2016, “quan, realment, aquells grans anuncis de projectes que han servit per a grans titulars de premsa segueixen sense executar-se”. Com a exemples els socialistes es refereixen a la millora de la carretera d’Es Canar, el centre social i esportiu de Santa Gertrudis, la ciutat esportiva de Santa Eulària, el centre juvenil de Jesús o la conversió en zona de vianants del centre de Sant Carles.

En definitiva, els socialistes consideren que aquests pressupostos “no aporten la sensibilitat social necessària” i se sumen a les promeses incomplertes de l’anterior legislatura (2011-2015), com l’anunciada municipalització de la xarxa de subministrament d’aigua on la partida segueix sense reflectir- en els pressupostos de 2019, mentre en moltes zones del municipi el subministrament d’aigua continua sent una carència. “Mentrestant, l’Ajuntament acaba ampliant un contracte de concessió del servei municipal d’aigües que portava caducat 8 anys, al nostre entendre, de forma antidemocràtica i presumptament irregular”, ha ressaltat el portaveu socialista.

Pel que fa a la partida d’ingressos, destaca la pujada de gairebé 1 milió d’euros, motivats per la pujada de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i tenint en compte la bonificació proposada en la taxa de fem que suposen 487.586 euros més que en 2018. Impostos directes amb una estimació de recaptació d’uns 290.000 euros més.

A més, tot i aprovar en l’últim ple una baixada de l’Impost de Béns Immobles (IBI), “el que realment succeirà és que les i els ciutadans de Santa Eulària pagaran 175.000 euros més per aquest concepte, ja que la baixada del tipus impositiu no farà que es redueixi o s’anul·li totalment l’increment previst, en una maniobra d’explicar la veritat a mitges”, com ha assenyalat Vicent ‘Benet’.

Finalment els socialistes lamenten “la falta de partides destinades a un Pla de Mobilitat”, tot i la problemàtica existent pel que fa a serveis de transport públic, aparcaments o carrils bici es refereix. Una cosa semblant passa en el capítol de personal, que, segons el PSOE, “descriu un increment tan sols per cobrir el possible augment salarial que marqui el Govern Central, amb una insuficient dotació de places per a cobrir necessitats existents”. Així mateix, destaca el fet que la plantilla de personal compti amb places de funcionaris sense dotació econòmica tant en la categoria d’administració general (administratius i auxiliars) com places específiques, “sense dotar en serveis molt necessaris i infradotats com pot ser urbanisme i disciplina urbanística, orientació laboral o atenció juvenil, entre d’altres”. En aquest sentit, Vicent ‘Benet’ considera que “això demostra que l’alcalde prefereix recórrer a la contractació de serveis externs abans de comptar amb plantilles de personal funcionari, com correspondria, i tampoc figuren partides destinades als tan reclamats plans d’igualtat i de responsabilitat social corporativa, tal com ja s’ha proposat per part d’aquest grup municipal socialista”.

Per als socialistes la proposta de pressupostos de l’equip de govern municipal demostra que, “un any més, estem davant d’uns pressupostos on l’equip de Vicent Marí prefereix canviar el ciment i l’asfalt per veritables polítiques socials i de dinamització econòmica, que és el que realment necessita el nostre municipi”.

Santa Eulària des Riu, 1 de desembre de 2018

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *