L’Ajuntament de Sant Josep enderroca la dessaladora de ses Eres

Les instal·lacions de la dessaladora de ses Eres han estat enderrocades, posant així punt final a una planta que va crear-se amb la intenció de ser una solució temporal als problemes de salinització de l’aigua, però que ha acabat estant operativa prop de 10 anys. Les obres, adjudicades per l’Ajuntament de Sant Josep a Aqualia, van iniciar-se a principis del mes de juny, amb una inversió de 41.295 euros.

El tancament de la planta dessaladora de ses Eres, que es va fer efectiu el setembre de 2016, ha permès iniciar el camí per a la recuperació de l’aqüífer de sa Serra Grossa, un dels més maltractats de l’illa a causa de l’extracció massiva d’aigua que es va portar a terme durant l’última dècada. Gràcies al tancament de la planta, en aquest darrer any i mig s’han deixat d’extreure més d’1,5 de tones d’aigua de sa Serra Grossa, amb el que s’ha posat fi a una dinàmica que havia provocat importants danys al medi ambient.

Ses Eres va posar-se en marxa l’any 2007, com una solució provisional als problemes de salinitat de l’aigua al municipi Sant Josep. Això no obstant, amb el pas dels anys aquesta planta va acabar salinitzant l’aqüífer, un dels més importants de l’illa. Amb els anys, la major part de l’aigua que extreia ja era salada.

Un cop el la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear va completar les obres d’interconnexió amb les plantes dessaladores es va poder deixar d’utilitzar la planta de ses Eres i començar a subministrar aigua potable a la zona de Sant Jordi i platja d’en Bossa.

Sant Josep de sa Talaia, 6 de juliol del 2018