Pedro Sánchez: “Hem vingut a governar amb els espanyols, no als espanyols”

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats per presentar l’agenda política del nou govern del PSOE que “vaig a governar amb el Parlament, no contra el Parlament”.

Davant la il·lusió que ha generat el canvi polític al nostre país, Pedro Sánchez té clar que, a partir d’ara, “la política no ha d’anar darrere de la societat i ha arribat el moment de tornar a posar el rellotge de la política a l’hora d’Espanya”. Una nova hora per al país, també, amb el relat legislatiu i de plans que ha traçat Sánchez durant aquesta compareixença al Congrés.

Després de 45 dies de govern, el president ha dibuixat “l’Agenda del Canvi” que té 4 pilars:
-Consolidar el creixement econòmic i l’ocupació digna
-Igualtat i cohesió social
-Regeneració democràcia i cohesió territorial
-Construcció europea.

Es tracta d’una agenda social i feminista per a aquesta legislatura. La lluita contra la violència de gènere, el crit de les dones del ‘no és no’, ho ha fet seu el president del Govern, amb la incorporació a la Justícia de “la perspectiva de gènere” perquè aquest “és un Govern feminista”. Els canvis en el Codi Penal i en la Llei d’enjudiciament criminal han de garantir que no hi hagi marge d’interpretació per als jutges sobre el tipus penal que cal aplicar davant agressions sexuals a les dones. “Som un govern feminista”, ha dit Sánchez, per a qui “Espanya no es pot permetre que les dones tinguin por” i que ha promès arraconar la violència masclista “fins que no hi hagi rajades als carrers”.

El president ha anunciat millores en el lloguer i la prohibició, per llei, de les amnisties fiscals. Al llarg de 6 hores de compareixença parlamentària, Pedro Sánchez ha revelat plans i lleis per combatre el frau fiscal i ha anunciat que es prohibiran per llei amnisties fiscals com la de Montoro. Per a això presentarà un avantprojecte de llei per perseguir defraudadors que, entre altres mesures, servirà per “prohibir futures lleis d’amnistia fiscal”. Amb aquesta normativa també pretén “actualitzar” la llista de paradisos fiscals i incloure en la llista de morosos als “responsables solidaris”.

Pel que fa a les polítiques d’habitatge, Sánchez ha destacat que l’executiu aposta per posar un parc de 20.000 habitatges públics de lloguer. A més, pretén elevar la pròrroga forçosa dels contractes d’arrendament de tres a cinc anys; limitar les fiances, i acotar els habitatges turístics per desinflar la bombolla de preus que es detecta en algunes grans ciutats. Juntament amb l’habitatge, polítiques d’ocupació: Sánchez ha fet diversos anuncis sobre el mercat laboral, entre ells un pla de xoc per crear ocupació juvenil. Espanya pateix una desocupació juvenil del 45%, enfront del 20% de la UE. El seu objectiu és un “repartiment equitatiu de la riquesa” en què els salaris recuperin el pes en la renda nacional que tenien abans de la crisi, amb una pujada del salari mínim, la lluita contra l’economia submergida, les hores extraordinàries il·legals, els falsos autònoms i la discriminació per raça o gènere.

Aquestes mesures, entre d’altres, formaran part d’un Pla Integral contra l’Explotació Laboral que “suposarà un canvi de rumb en les polítiques laborals, per erradicar la desregulació de les condicions de treball”, ha dit. També ha afirmat que revisarà els contractes de relleu -un assumpte que ha reprès el pacte salarial-, que desenvoluparà nova regulació de les pràctiques no laborals, i que aprovarà un Estatut del Becari. I ha apuntat a la derogació de delictes relacionats amb l’activitat sindical: “Anem a derogar el paràgraf 3 de l’article 315 del Codi Penal sobre els delictes relacionats amb la llibertat sindical”, anunci que ha collit aplaudiments a la bancada socialista.

En el capítol econòmic de l’Agenda del Canvi, Sánchez també ha citat la millora del finançament autonòmic i un nou Pacte de Toledo per revalorar les pensions en funció de l’IPC. Pel que toca al finançament de les CCAA, el president del Govern ha anunciat una nova meta de dèficit que permetrà a les comunitats autònomes un major marge fiscal que ascendeix a dues dècimes de PIB. En un bon premi, això suposa uns 2.500 milions d’euros. A més, Sánchez ha assegurat que “Espanya creix”, però que ho fa per la “pressió fiscal” sobre els treballadors i la classe mitjana i s’ha compromès a no apujar els impostos a la classe mitjana i treballadora mentre que augmentarà “com a mínim” al 15% l’impost de societats per a les grans multinacionals.

Eivissa, 18 juliol 2018